ON4PTC/P

Volgende ON4PTC : 10 tot 13 november 2022

ON4PTC/P   2021

Voor de foto’s en filmpjes klik hier

Vanaf haar oprichting in 1985 heeft de ZWVRAC in het begin met ON4AZW en later met ON4PTC steeds het einde van de Slag om Passendale en het einde van de eerste wereldoorlog herdacht op 11 november.

Van 1919 tot 1921 werd de begraafplaats ingericht en dit jaar zijn we  terug ter plaatse om de gesneuvelden te eren naar aanleiding van de 100ste verjaardag van het bestaan van deze site van de CWGC (De Commonwealth War Graves Commission).

Sinds 2001 is de ZWVRAC, de Zuid-West-Vlaamse Radioamateurclub, QRV vanop het Tyne Cot kerkhof te Passendale in de week van 11 november met de speciale clubcall ON4PTC (= ON4 Passendale Tyne Cot Cemetery). Dank zij de enorme inspanningen van de leden is ON4PTC uitgegroeid tot het grootste veldstation in de regio. Vier HF stations, in multi-multi, 8 mono band antennes, in een veld van 100 bij 100 meter.  Er wordt gebruik gemaakt van 5 computers in een netwerk met glasvezel.

Dit jaar beginnen we op woensdag 10 november 2021 met de opstelling van de tent, caravan en antennes.
Donderdag ochtend 11 november starten we dan met de opstelling van de zenders en computers. 
We verwachten tegen de middag het eerste station in de lucht te hebben en in de loop van de namiddag alle stations. Van dan af willen we non-stop QRV blijven tot zaterdag 13 november.
Zondag 14 november wordt alles afgebroken.

We rekenen nog op enkele vrijwilligers om ook een handje te helpen bij het opstellen en het afbreken van de hele installatie.

Voor de 80 meter band gebruiken we een verticaal en een inverted V antenne.
Voor de 40 meter band ook een verticaal en een inverted V antenne.
Voor de 20 meter band een verticaal.
Voor de 17 meter band ook een verticaal.
Voor de 2 meter en 70 cm banden een collineair op een mast van 15 meter hoog.

Ons station kan je gemakkelijk bereiken.  De toegang is aan de achterkant van het kerkhof aan de Vijfwegestraat. Daar is een parking voorzien.  Juist achter die parking zie je reeds onze antennes. We zitten in de tent en caravan.  Zie plan onderaan, waar de plaats aangeduid is op een Google kaart die je kan in- en uitzoomen naar wens. Bij “meer opties” kan je je eigen adres intikken om de juiste route te vinden.

Onze clubfrequenties zijn zo veel mogelijk constant bemand : 144,775 MHz simplex en 145,775 MHz, onze repeater ON0FF, telkens met de clubcall ON4PTC/P. Interessant ook als je in de omgeving bent en onze juiste opstelling  zoekt.

Het is geen contest en daarom kan zeker iedereen eens een poosje de microfoon hanteren of met de laptop het logboek bijwerken.
Ieder jaar komen talrijke bezoekers van over de hele wereld. Iedere radioamateur mag ook eens de microfoon of de morsesleutel ter hand nemen. Eten en drank is altijd ter beschikking en er zijn veel B&B in de omgeving

U bent dus altijd welkom